Donderdag 10 maart 2022:

Na zo'n 2 jaar niet in de gelegenheid geweest te zijn om bezoekers te verwelkomen zijn we blij dat we weer open kunnen! Koning aan de knoppen bij het DGLC


 
19 feb 2018: Lua-S1.nl

Is een site met (personeels-)berichten van/over/voor (ex-)luchtdoelartilleristen. Om naar de site te gaan: Klik hier . . . 


20 September 2017: DE HCGLVD ontvangt de 40.000ste bezoeker(s)

"Op 20 september 2017 werd de HCGLVD bezocht door de 40.000ste bezoeker sinds de officiële opening op 21 oktober 2009. De eer viel te beurt aan één van de zes Engelse veteranen die elk jaar naar Nederland komen om de bevrijding van Venray te vieren. Aangezien ze met zijn zessen waren en allen tegelijk binnenkwamen, leek het ons wel zo eerlijk om ze allemaal een borreltje Barbarabitter te schenken en voor onderweg een flesje mee te geven."Het boek behandelT in ruim 400 pagina’s de geschiedenis van de grondgebondenluchtverdediging van de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht van 1917 tot heden. 

VERENIGD OP DE GROND, DAADKRACHTIG IN DE LUCHT’

 

EEN EEUW GRONDGEBONDEN LUCHTVERDEDIGING 1917 - 2017.

Vereiste het in 1914 nog meer dan tienduizend luchtdoelgranaten om een vliegtuig neer te schieten, vandaag de dag volstaat een enkele Patriot-raket om een doelwit op tientallen kilometers neer te halen. Het onderstreept de enorme technologische ontwikkeling die de grondgebonden luchtverdediging de afgelopen eeuw heeft ondergaan. In 1917 zette Nederland zijn eerste schreden op dit terrein. Technische problemen en bezuinigingen ten spijt groeide de luchtdoelartillerie tijdens het interbellum uit tot een vaste waarde, om vervolgens tijdens de meidagen van 1940 haar finest hour te beleven.

Tijdens de Koude Oorlog expandeerde de luchtdoelartillerie tot het één na grootste onderdeel van de landmacht. Daarnaast ging ook de luchtmacht met geleide wapeneenheden bijdragen aan de grondgebonden luchtverdediging. De val van de Muur bracht voor de luchtverdedigers een omwenteling teweeg. De nadruk verschoof naar expeditionaire inzet aan de randen van en buiten het NAVO-verdragsgebied. Ook de taakstelling onderging een uitbreiding. Onder meer crowd and riot control  en psychologische oorlogvoering behoorden voortaan tot hun repertoire. Organisatorisch maken alle luchtverdedigers van de krijgsmacht sinds 2012 deel uit van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando.

Het voorgaande geeft een kleine impressie van het nieuwe en unieke boek over de geschiedenis van de Nederlandse grondgebonden luchtverdediging. Het boek ‘Verenigd op de grond, daadkrachtig in de lucht’ gaat, in tegenstelling tot eerdere grondgebonden luchtverdedigingsboeken, in op de ontwikkelingen van de laatste 25 jaar. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de operationele inzet en ervaringen van de luchtverdedigers in het post-Koude Oorlog-tijdsperk. 

Het boek is een must have voor alle luchtverdedigers en liefhebbers van de Nederlandse geschiedenis over de luchtverdediging. Een rijk geïllustreerd 415 pagina’s tellend boek dat wordt uitgebracht in full colour op A-4 format met harde kaft wat niet mag ontbreken in uw collectie. 
 

Het boek is nu te bestellen. De aanschafprijs van dit boek bedraagt € 25,- (ex verpakkings- en verzendkosten).

U kunt op twee manieren in het bezit komen van dit boek:

      1. Na bestelling het boek ophalen bij de Historische Collectie HCGLVD (op afspraak: 0493-598850): € 25,-

      2. Laten verzenden naar een door u op te geven adres in Nederland: € 35,-

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


GOUDEN MEDAILLE

 
Op donderdag 3 november 2016 is voor het front van de troep de gouden medaille
voor eerlijke en trouwe dienst uitgereikt aan Adj Jacob Tonnis.
 
Na afloop was er voor de genodigden een goed bezochte receptie.
 
Gouden medaille J. Tonnis   Gouden medaille j. Tonnis
   

 
De 30.000ste bezoeker bij de HCGLVD:
 
Op woensdag 11 mei ontvingen we de 30.000ste bezoeker sinds de hernieuwde opening op 21 oktober 2009.
Het betrof mevrouw Gerda Jacobs. Zij ontving uit handen van de voorzitter een heerlijke fles Barbarabitter.
 
11-5-2016 - De 30.000ste bezoeker
   

13 mei 2016 Vaandel in de collectie:

Sinds vandaag heeft het vaandel een prominente plaats in de collectie van de HC gekregen. Een aanwinst voor de HCGLVD.

13-05-2016 Vaandel in de HCGLVD
 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
   
© EMBEESOFT 14-12-2016 Joomla versie 3.10.9